30 de juliol del 2024

Fanzilona

Fanzilona

Fanzilona: 50 años de cultura alternativa en Barcelona és una sèrie documental creada pel Zosen, en Miquel Ardèvol i l'Eric de Gispert (Krik Krak Productions), a la plataforma CaixaForum+ i, com que vaig assistir a la Fanzilona Jam Party i ja els he vist i revisat tots, ara és el moment d'escriure'n una entrada.

Els dos primers episodis es van estrenar al festival Serializados (CCCB) el 19-10-23. Els sis primers es van estrenar a CaixaForum+ el 20-10-23. Els dos darrers es van preestrenar parcialment a la Fanzilona Jam Party l'01-12-23, estrenar al CaixaForum el 29-05-24 i finalment estrenar a CaixaForum+ el 30-05-24.

Els autors i la sèrie documental

El Zosen és un muralista reconegut internacionalment, amb orígens a la cultura hip hop i que també porta anys treballant amb fanzines, organitzant esdeveniments i ara creant aquesta sèrie documental, de la qual en podria ser un dels testimonis entrevistats.

En Miquel Ardèvol és realitzador audiovisual i l'Eric de Gispert és realitzador i muntador, tots dos de Krik Krak Productions, productora audiovisual especialitzada en documental, reportatge i publicitat, localitzada a Sant Just Desvern, Catalunya.

La sèrie documental està inspirada en els fanzines i retrata la creació artística i la cultura alternativa a Barcelona des de finals dels setanta fins a l'actualitat, transitant per la ciutat comtal més gamberra i contestatària.

Episodis: 1) Ràdios lliures, art urbà, còmic i punk, 2) Breakdance, graffiti i rap, 3) Skate, hardcore i okupació, 4) Ska, Olimpíades 92, gràfica i disseny, 5) Cultura de club, skate i hip hop, 6) Mestissatge, moviments socials i post graffiti, 7) Fòrum 2004, sound system i marca Barcelona i 8) Xarxes socials, gentrificació i noves generacions.

Els episodis que tracten la cultura hip hop són el segon i el cinquè i els testimonis que hi tracten el tema són els següents: Chus Ferrer (MC Dredd), Tomàs Garcia (Inupié), Francesc Punsola (Frank Trepax), DJ Zero, Otra, Metro, Nock, Disop i Leila Méndez.

Fanzilona a CaixaForum+ Web
Fanzilona

Aquesta és una bona sèrie documental

Com ja vaig dir, la sèrie està molt bé, especialment quan toca la cultura hip hop, sobretot perquè és el tema que més m'agrada, juntament amb el còmic, però n'hi han d'altres també molt interessants. El que més magrada són les anècdotes dels testimonis i el que menys l'opinió política sobre la ciutat d'alguns d'ells. Cal remarcar que no és una sèrie de hip hop sinó que aquest hi apareix a dos episodis i que el que tracta és una petita part i no el total. Aquests mateixos testimonis aparèixen a d'altres episodis, tractant d'altres temes dels que també en van ser partíceps.

Els dos episodis passen una mica per tota la història del hip hop. Des de les pelis i els llibres, grups de break, de graffiti i de música, flyers i fanzines, jams i concerts, discos i sales de concerts, grans esdeveniments, botigues, maquetes i LPs, vídeos i fotografia... Una mica de tot, sobretot anècdotes, molt ben explicades pels testimonis i amb un recull d'imatges i gràfica molt ben elaborada. Si hi ha un però, que a mi ja em sembla bé com està, és que es centra en l'enfocament dels testimonis triats i se'n deixa un munt amb d'altres perspectives però això passa sempre.

La meva història de la sèrie documental

El Zosen em va parlar de la sèrie i on veure-la poc abans de l'estrena al BREAK BCN - Periferia Beat Edition. Em vaig donar d'alta a CaixaFòrum+ i em vaig baixar l'app mòbil per a veure-la per la tele amb Chromecast. Vaig veure el sis primers episodis quan es va estrenar i vaig quedar a l'espera de la resta. Vaig veure la preestrena parcial dels dos darrers a la Fanzilona Jam Party però l'estrena final a CaixaForum+ es va endarrerir dos cops fins que finalment els vaig poder veure. Després de visionar-los de nou i cercar-ne informació, ara n'escric aquesta entrada.

Personalment, he fet un descobriment arran d'una anècdota del Chus, on explica que sortint de veure Wild Style al cinema Capsa dels Jardinets de Gràcia li van donar un flyer per veure l'expo del Chalflant. El cinema Capsa estava a Aragó amb Pau Claris però als Jardinets de Gràcia hi havia el Casablanca. A mi no em constava que aquesta pel·lícula s'haguès estrenat a Barcelona però repetint la cerca amb les noves pistes de lloc (cine) i dates (expo) he descobert que, efectivament, es va estrenar dos anys i mig després que als EUA però no apareix com una pel·lícula normal amb la resta d'estrenes de la cartellera, sinó a l'apartat d'art i assaig amb les pelis d'autor projectades en versió original subtitulada. Gràcies a la sèrie documental i l'anècdota podrè omplir un buit que hi havia sobre Wild Style a BCN HIP HOP i BREAK BCN. Gràcies!

Fanzilona a CaixaForum+ App
Fanzilona

A qui li pot agradar?

A qualsevol que s'estimi la història cultural underground de Barcelona. Centrant-nos en els dos episodis de la cultura hip hop, des de breakers de la old school fins a homeboys de la golden era que vulguin reviure els vuitanta i noranta, noves generacions que vulguin conèixer els orígens i estudiants o estudiosos del tema. Recomano veure tota la sèrie i no només els dos episodis esmentats, ja que dona una interessant visió més àmplia d'uns moviments que van coexistir, en alguns casos es van creuar, de vegades van fer coses semblants, tot malgrat sovint ser oposats.

Barcelona: Omnipresent

La sèrie documental és barcelonina, des del títol fins als autors (el Zosen és argentí de naixement però resident a l'Area Metropolitana de Barcelona des dels 12 anys), passant per la productora, la història i probablement la majoria dels testimonis. Algun testimoni parla en català subtitulat al castellà, algun altre passa del català al castellà o viceversa però la majoria parlen en castellà, fins i tot els que són catalanoparlants. Hi aparèixen llocs reconeixibles de la ciutat, del passat i del present, i d'altres més personals.

Episodis 2 i 5 de Fanzilona a CaixaForum+
Fanzilona

Fitxa:

Títol: Fanzilona: 50 años de cultura alternativa en Barcelona
Autors: Zosen, Miquel Ardèvol i Eric de Gispert
Productora: Krik Krak Productions
Plataforma: CaixaForum+
Tipus: Sèrie documental
Duració: 228 minuts (1: 28', 2: 28', 3: 28', 4: 27', 5: 30', 6: 29', 7: 29' i 8: 29')
Llengua: Castellà (i puntualment català)
Gènere: Documental, Hip Hop, etc.


Cartell Fanzilona
Fanzilona

On trobar-lo:
Podeu trobar els vuit episodis a la plataforma gratuïta CaixaForum+. Només us hi heu de donar d'alta gratuïtament i veure'ls per app o web des del vostre dispositiu preferit.


A continuació el tràiler oficial.


Enllaços externs:
Fanzilona: 50 años de cultura alternativa en Barcelona (IMDb)


Entrades relacionades:
Fanzilona
Fanzilona Jam Party - Nau Bostik 2023


Nota: No he pogut mostrar algunes imatges dels dos episodis perquè la plataforma no permet fer captures ni des del navegador de l'ordinador ni des de l'app del mòbil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada