30 d’abril del 2023

Gene Kong (Zona 84)

Gene Kong (Zona 84)

Gene Kong (Zona 84)

Gene Kong és un còmic del dibuixant i guionista de còmics i desenvolupador de videojocs valencià Pepe Moreno. El còmic es va realitzar el 1985 i es va publicar a diferents països, fraccionat a revistes i sencer. Aquí es va publicar a la revista de còmic Zona 84, entre 1986 i 1987, en tapa tova (rústica) i en castellà. Només es pot trobar de segona mà però, afortunadament, jo les conservo totes! Aquesta entrada tracta aquesta edició original fraccionada en revista, en tapa tova i en castellà.

Eugene i els camuflatges impossibles d'un camaleó
Gene Kong (Zona 84)

L'autor, la revista i el còmic

Saturnino "Pepe" Moreno Casares (Almàssera, País Valencià 1954) és un dibuixant i guionista de còmics i desenvolupador de videojocs valencià. Després de formar-se i col·laborar en diverses publicacions valencianes i catalanes va donar el salt als Estats Units d'Amèrica i va acabar publicant mundialment. Va passar del món analògic al digital i del còmic al videojoc, on també va triomfar globalment i on continua treballant en projectes, com sempre molt innovadors.

Gene Kong es va publicar mensualment dividit en sis capitols des d'agost de 1986 fins a gener de 1987, del número 27 al 32, a la revista de còmics catalana Zona 84 de Toutain Editor, del gran Josep Toutain. Aquesta revista pertanyia al boom del còmic per adults, on hi apareixien treballs fraccionats dels grans dibuixants del moment, alguns dels quals després també es publicaven en format llibre. Desafortunadament, Gene Kong no va arribar a llibre, pel que aquests números tenen més valor.

Eugene treballa en un laboratori de genètica de Nova York, on experimenta per compte pròpi d'amagat. Cada dia va i torna de casa seva a la perifèria al seu treball al centre en metro, passant per carrers i vagons infestats de brutícia, drogues, depravació i violència, que un mal dia pateix en pròpia carn. Un gran goril·la extremadament fort i violent comença a atacar als delinqüents de la ciutat, generant partidaris entre el poble i detractors entre els delinqüents i les autoritats.

Metros plens de peces i un lloro a tot drap
Gene Kong (Zona 84)

Aquest és un gran còmic

Gene Kong és un gran còmic, que costa d'entendre que no es publiquès en llibre, ja que sí que ho van fer d'altres treballs d'aquest i d'altres autors que, en la meva modesta opinió, no van impactar tant com aquest. El mateix treball es va publicar en llibre a d'altres països, sense anar més lluny a França. Molt innovador des del tema fins a les tècniques emprades, passant pels detalls dels continguts de les vinyetes o les elaborades onomatopeies, tot amanit amb acció, violència i sexe.

Aquest no és un còmic de hip hop però hi apareix amb abundància la música, la dansa i, sobretot, la pintura de la cultura hip hop. Hi han multitud d'imatges dels carrers i, encara més, del metro de Nova York. Podem veure graffiti tant a l'interior com a l'exterior dels vagons de metro, així com als murs de túnels i carrers. També hi han tios amb lloros a tot drap i tios ballant break. Cap d'aquests elements són dels dolents del còmic, cosa que és d'agraïr sobretot a l'època en que es va realitzar.

Detalll d'una vinyeta amb bboying i lloro al fons
Gene Kong (Zona 84)

Detall d'una vinyeta amb graffiti al fons
Gene Kong (Zona 84)

Metros i graffiti
Gene Kong (Zona 84)

La meva història del còmic

Segurament vaig llegir algun còmic de Pepe Moreno en algun número d'alguna revista de còmic de les que compràvem i compartíem als vuitanta però sense ser-ne conscient de l'autor. El primer còmic del que en tinc constància d'haver-lo llegit perquè encara el conservo és El Ascensor, l'autoria del qual és com a José Luis Moreno amb la signatura de Moreno publicat l'abril del 1984 al número 63 de la revista 1984 (etapa anterior de Zona 84). En aquella història curta de set pàgines en blanc i negre ja hi sortia NYC.

D'altres històries del mateix autor van anar apareixent al Zona 84 però la que sens dubte em va marcar va ser la de Gene Kong. Tenia tot el que em molava però, entrant més en detall, l'autor es va esmerçar en fer graffitis ben fets, no imitacions dolentes com les que sortien a d'altres obres d'autors que segurament ho consideraven només vandalisme o brutícia. Tant és així, que a més dels graffitis que decoren les escenes, l'autor assaja diferents estils a moltes de les onomatopeies!

Escenes de metro, graffiti i onomatopeia CRASH
Gene Kong (Zona 84)

Onomatopeia CRASH
Gene Kong (Zona 84)

Onomatopeia CRASH
Gene Kong (Zona 84)

Onomatopeia CRASH
Gene Kong (Zona 84)

Hi han moltes més onomatopeies, com ara KRUSH
Gene Kong (Zona 84)

En una època en la que la informació sobre el hip hop era tan limitada i tots miràvem cap a Nova York com a epicentre de tot el que molava, cercant alguna mostra d'algun element a portades de discs, llibres d'art o revistes de música, moda o viatges, trobar un còmic, escrit per un valencià i amb tants exemples... era or pur. Mig any esperant amb candaletes la dosi mensual al quiosc! No se quantes vegades me'l vaig llegir i examinar cada vinyeta i he gaudit molt tornant a fer-ho per aquesta entrada.

Nota: Al número 27 de la revista Zona 84, la primera d'aquest còmic, també hi ha un artícle de la sèrie de televisió cyberpunk Max Headroom, que va emetre TV3. El popular personatge generat per ordinador va inspirar als Trepax a fer-ne una plantilla, que alhora em va inspirar a mi a fer-ne una de pròpia. La dels Trepax no se en quina imatge estava basada i era molt gran, potser un DIN-A2, la meva estava basada en la imatge principal d'aquest artícle, vora un DIN-A4.

Detall d'una peça d'en Keith Haring al metro
Gene Kong (Zona 84)

A qui li pot agradar?

El còmic és una passada per a qualsevol que s'estimi l'art del còmic, la Nova York dels vuitanta i el hip hop. Des dels homeboys de la vella escola que vulguin llegir un còmic que es llegia als inicis del hip hop a les nostres terres o només volen veure graffiti i metros, passant pels que simplement els agrada la història de l'art, fins als nous artistes de còmic que vulguin trobar inspiració. El còmic no s'ha tornat a publicar mai més en castellà, fet que fa d'aquestes revistes peces de col·leccionisme.

Gene Kong amb les Torres Bessones de fons
Gene Kong (Zona 84)

Fitxa:

Títol: Gene Kong (Zona 84)
Autor còmic: Pepe Moreno
Edició: Zona 84 números 27, 28, 29, 30, 31 i 32
Anys: 1986 i 1987
Versió: Edició original fraccionada en revista
Enquadernació: Tapa tova (rústica)
Número pàgines: 55
Editorial: Toutain Editor
Llengua: Castellà
Dimensions: 26 x 20 x 0,5 cm
Gènere: Còmic


Gene Kong (Zona 84)

On trobar-lo:

Si t'ha agradat aquesta entrada i vols comprar el còmic només el trobaràs de segona mà i l'hauràs de buscar per separat, número a número. La opció més pràctica es cercar per internet a serveis que venguin de segona mà o anar un diumenge al Mercat de Sant Antoni de Barcelona i buscar a les parades que venguin revistes i còmics de l'època, on potser podràs encarregar els números a algun paradista. No poso enllaços perquè rarament he comprat de segona ma i mai als serveis que conec que ho fan.

Entrades relacionades:
Comic Barcelona 2022
Comic Barcelona 2021
Comic Barcelona 2020

Saló del Còmic de Barcelona / Comic Barcelona (2019)
Saló del Còmic de Barcelona (2018)
Saló del Còmic de Barcelona (2017)
Saló del Còmic de Barcelona (2016)
Saló del Còmic de Barcelona (2015)
Saló del Còmic de Barcelona (2014)
El Món dels Bodé (2013)
Saló del Còmic de Barcelona (2013)
Homenatge a Moebius (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2012)
Saló del Còmic de Barcelona (2011)
El naixement del còmic (2011)
Saló del Còmic de Barcelona (2010)
📚📚📚
Contact High
Spray Nation
Cartograffy - Volume Two
Flamboyant Grey Matter
2 Dozen Years of Egghead by Cheo
Gene Kong (Zona 84)
Hip Hop Family Tree
Cheech Wizard's Book of Me
Vaughn Bodē's Poem Toons
Apocalypse 91: Revolution Never Sleeps
Friday Foster
Back In The Days
Egostrip - Book 1
One Week with 1UP
Fast or Die
BCN ZNIART
Barcelona Showdown
Classic Hits: New York's Pioneering Subway Graffiti Writers
Street Fonts: Graffiti Alphabets from Around the World
All City Queens
Graffiti Mujer - Arte urbano de los cinco continentes
Street Art
BCN NYC Street Art Revolution
Barcelona 1000 Graffitis
Getting Up Again
Getting Up
La gràfica del hip hop a Barcelona - Els orígens
Graffiti - Arte urbano de los cinco continentes
Hip Hop Files: Photographs 1979-1984
Rap. 25 años de rimas
Wall and Piece
Pioners del graffiti a Espanya
Spraycan Art
Subway Art